fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Cele 7 chakre și rolul acestora în organism

Chakrele sunt centre energetice ale corpului, descrise precum niște vârtejuri de energie, care corespund unor părți importante ale organismului și influențează starea de sănătate. Deși specialiștii sunt de părere că există 114 chakre, 7 dintre acestea sunt considerate principale.

Iată care sunt cele 7 chakre principale și rolul lor în organism:

  • Chakra rădăcinii

    Chakra rădăcinii sau Muladhara este asociată cu baza coloanei vertebrale, perineul și primele trei vertebre. Aceasta este considerată „rădăcina” sănătății și a stării de bine și este conectată cu nevoile primare, precum hrana și apa, dar și cu cele emoționale, precum siguranța și frica. Atunci când această chakră este blocată, pot apărea tulburările de anxietate, coșmarurile, senzația de frică, constipația sau afecțiunile digestive și urinare.
    Dacă chakra rădăcinii este echilibrată, te vei simți în siguranță, conectat cu tine și cu persoanele din jurul tău. Pentru activarea ei, sunt recomandate plimbările, activitățile de grădinărit, yoga, pilates, joggingul, dansul sau drumețiile montane. De asemenea, este recomandată meditația, care se poate realiza prin vizualizarea culorii roșii și exercițiile de respirație.

  • Chakra sacrală

    Chakra sacrală sau Swadhisthana este localizată deasupra organelor sexuale și este asociată cu apa și culoarea alb-argintiu. Ea este conectată cu senzualitatea și creativitatea. Atunci când ea este aliniată, vei fi în echilibru cu tine și cu cei din jurul tău. Apa simbolizează flexibilitatea și libertatea de expresie.
    Dacă aceasta este hiperactivă, poate crea un dezechilibru emoțional sau dorința de a evada din propria realitate. În cazul în care este blocată, chakra sacrală poate crea anxietate, sentimentul de singurătate, lipsa creativității, dorința de izolare și de detașare, dar și un libido scăzut. Activarea acesteia este posibilă prin meditație, yoga, folosirea uleiurilor esențiale, a cristalelor cu proprietăți terapeutice, dar și a suplimentelor alimentare.

  • Chakra plexului solar

    Cea de-a treia chakră, a plexului solar, este situată la nivelul abdomenului și este asociată cu nuanța galben și elementul foc. Atunci când aceasta este echilibrată, ești încrezător în forțele proprii, responsabil și motivat. Un dezechilibru al acesteia se manifestă prin încredere de sine scăzută, dificultate în luarea deciziilor, oboseală, creșterea țesutului adipos la nivelul taliei, apetit crescut și probleme digestive, precum sindromul de control iritabil și ulcerul.
    Pentru a activa chakra plexului solar este recomandată aromaterapia, cele mai eficiente uleiuri esențiale fiind cele de scorțișoară, ghimbir, șofran, mosc și lemn de santal. De asemenea, posturile de yoga pot fi de ajutor, fiind recomandată postura „Salutul Soarelui” (Surya Namaskar) și postura „Bărcii” (Paripurna Navasana). Totodată, este bine să te vindeci de o experiență traumatizantă prin care ai trecut, prin terapie și sprijinul persoanelor iubite, deoarece contribuie la echilibrarea chakrei plexului solar.

Citeste si: Există sau nu chakre în corp?

  • Chakra inimii

    Chakra inimii sau Anahata este localizată la nivelul inimii și este asociată cu dragostea pe care oamenii o simt pentru ei înșiși, dar și pentru cei din jurul lor. Ea este asociată cu elementul aer și cu nuanța verde, care semnifică transformarea și energia iubirii.
    Atunci când această chakră este aliniată, te vei simți înconjurat de iubire și compasiune. Ea îți permite să observi lucrurile pozitive care te înconjoară, precum și să te conectezi cu tine și cu persoanele iubite. Blocarea acesteia afectează funcționarea inimii, a plămânilor, a artelor și a mâinilor, precum și circulația sângelui. La nivel emoțional, o chakră a inimii blocată se manifestă prin lipsa de încredere în tine și în cei din jur, singurătate, teama de intimitate și victimizare.
    Echilibrarea ei este posibilă prin practicarea recunoștinței, posibilă prin scrierea într-un jurnal a lucrurilor pentru care ești recunoscător. De asemenea, meditația prin iubire poate fi de ajutor sau folosirea pietrelor din cuarț roz.

  • Chakra gâtului

    Chakra gâtului este importantă pentru comunicare, libertatea de exprimare și creativitate. Îți poți da seama că aceasta este blocată dacă îți este dificil să îți exprimi gândurile și te simți anxios atunci când trebuie să comunici. De asemenea, poți suferi de ulcerații bucale, durere cronică în gât, laringită, probleme la nivelul glandei tiroide sau infecții gingivale.
    Datorită faptului că chakra gâtului este asociată cu nuanța albastru, este recomandat să folosești cristale albastre, precum un colier cu pietre albastre. Poți face, de asemenea, exerciții de întindere pentru gât, exerciții de respirație sau yoga. Postura „Lumânarea” (Salamba Sarvangasana), Halasana și postura „Peștelui” (MATSYASANA) te pot ajuta să îți echilibrezi chakra gâtului. Nu în ultimul rând, poți urma o ședință de terapie reiki, benefică pentru toate chakrele organismului.

  • Chakra ochiului al treilea

    Fiind localizată la nivelul frunții, chakra ochiului al treilea este asociată cu nuanța indigo și cu elementul lumină. Echilibrul acesteia favorizează claritate, putere de concentrare, intuiție, comunicare spirituală, conștientizare și creativitate. Blocarea acesteia duce la confuzie, nesiguranță, pesimism, lipsa scopului și cinism.
    Pentru a activa chakra ochiului al treia, este recomandat să folosești uleiurile esențiale lemn de santal, iasomie și lămâie, dar și anumite alimente și suplimente alimentare, precum cacaua, usturoiul, fructele goji, lămâia, pepenele, uleiul de cocos, ginsengul, semințele de cânepă și vitamina D3. De asemenea, este recomandată o formă de meditație, care constă în privirea la soare, în primele minute ale dimineții.

Citeste si: Tantra Yoga: Ce este? Beneficii

  • Chakra coroanei

    Chakra coroanei este localizată deasupra capului și este asociată cu nuanța violet, dar și cu inteligența, conștientizarea și înțelepciunea. Blocarea acestei chakre se poate manifesta printr-un dezechilibru al organismului, dificultăți de coordonare, confuzie, lipsa concentrării, spiritualizare excesivă și abilitatea scăzută de a funcționa fizic și psihic.
    Atunci când este activată, te simți relaxat, cu o minte clară și un echilibru între minte și trup. Pentru a activa această chakră, poți practica postura Pranayama (de control al respirației) sau postura „Stând pe cap” (Shirshasana). Totodată, poți consuma fructe și legume, cu precădere cele de culoare violet, precum vinetele sau strugurii negri, care te vor ajuta să îți activezi chakra coroanei. De asemenea, te poate ajuta privitul la soare în primele minute ale răsăritului și ale apusului.

Toate aceste șapte chakre principale îndeplinesc rolul importante în organism, motiv pentru care este recomandat să îți analizezi simptomele, pentru a depista atunci când ele pot fi blocate. Prin meditație, yoga și alimentație, chakrele se pot alinia, pentru a obține un echilibru între minte trup și suflet.

Referințe:

[1] Root Chakra Healing: Techniques to Activate, Unblock, and Balance – https://www.healthline.com/health/mind-body/root-chakra-healing#meditation

[2] How to Balance the Sacral Chakra for Greater Sensuality, Intimacy, and Creativity – https://www.healthline.com/health/mind-body/sacral-chakra

[3] Chakra Healing: How To Open Your Solar Plexus Chakra – https://www.goodnet.org/articles/chakra-healing-how-to-open-your-solar-plexus

[4] Everything You Need to Know About the Heart Chakra – https://www.yogajournal.com/yoga-101/chakras-yoga-for-beginners/intro-heart-chakra-anahata/

[5] 9 Ways to Help Heal and Balance Your Throat Chakra – https://www.healthline.com/health/throat-chakra-healing#how-to-heal

[6] How to Open Your Third Eye Chakra for Spiritual Awakening – https://www.healthline.com/health/mind-body/how-to-open-your-third-eye

[7] Everything You Need to Know About the Crown Chakra – https://www.yogajournal.com/yoga-101/chakras-yoga-for-beginners/intro-sahasrara-crown-chakra/

Voicu Doina

Pasionata de content writing, redactez cu mare drag articole despre medicina integrativa, care sa iti fie folositoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button