fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

Ce este masajul Bowen?

Tehnica de masaj Bowen inițiază un proces în organism care facilitează revenirea la punctul optim de homeostazie.

Terapia prin masaj Bowen este o tehnică blândă de relaxare a țesuturilor moi.

De asemenea, este o formă deosebită de practică prin faptul că mișcările efectuate asupra unor zone specifice ale corpului sunt urmate de pauze de câteva minute pentru a permite corpului să integreze efectele acestora.

Stimularea mușchilor, tendoanelor și fasciei cu o presiune ușoară, precum și cu acțiunile de rulare a țesuturilor, inițiază semnale nervoase, declanșând răspunsuri nu numai la locul mișcărilor, ci în întregul corp.

Care este diferența dintre masajul clasic și terapia Bowen?

Terapia Bowen este diferită de masajul clasic prin modul în care este aplicată.

Masajul este o tehnică bazată pe corp, unde terapeutul menține un contact aproape constant cu corpul clientului pe durata ședinței.

Terapia Bowen este o combinație de mișcări minime, ușoare, peste țesuturi, intercalate cu perioade de pauză, pentru a permite clientului să se relaxeze și să răspundă la tratament.

Practicianul Bowen părăsește de obicei camera sau se îndepărtează de client în aceste perioade.

Terapia prin masaj presupune ca terapeutul să găsească punctele de tensiune și declanșare din mușchi, pentru ca apoi să aplice diferite metode de masaj și întinderi în scopul de a le elibera.

Pe de altă parte, un practicant Bowen aplică mișcări ușoare, circulare, în anumite zone ale corpului, nu neapărat în punctul de durere sau tensiune, iar apoi permite corpului să elibereze tiparele de tensiune, în propriul său ritm.

Tehnica de masaj Bowen constă în trei faze principale:

  • Atingerea pielii în zona afectată
  • Stimularea țesuturilor moi
  • Rularea pielii peste mușchi

Tehnica de masaj Bowen este, de obicei, efectuată ca o procedură de sine stătătoare, neîncorporată cu alte tehnici de bazate pe corp.

Acest lucru menține tehnica subtilă de vindecare departe de alte influențe pentru a permite atât clientului, cât și practicianului să determine progresul clientului.

Masajul Bowen se efectuează de obicei peste haine largi, fără a folosi loțiuni sau uleiuri. Acest lucru este atractiv pentru clienții care nu doresc să-și expună corpul sau nu doresc să li se aplice uleiuri sau loțiuni.

Efectuat de fiecare parte a coloanei vertebrale, masajul Bowen are efecte directe asupra ganglionilor sistemului nervos autonom și resetează tiparele de stres.

Clientul devine progresiv relaxat într-o perioadă scurtă de timp în timpul unei sesiuni. De asemenea, clienții raportează că simt un sentiment profund de relaxare și adesea adorm în timpul unei sesiuni.

Putem compara tehnica de masaj Bowen cu tehnici precum Reiki?

În comparație cu tehnici precum Reiki sau atingerea terapeutică, tehnica de masaj Bowen nu este una specific energetică.

Cu toate acestea, practicanții Bowen sunt conștienți de câmpul energetic al corpului, iar interacțiunea dintre client și practician poate produce senzații subtile și vibrații în tot corpul clientului, care s-ar putea traduce prin schimbări de energie.

Practicienii Bowen sunt instruiți să dezvolte un nivel ridicat de sensibilitate al țesuturilor la tensiune și să asimileze limbajul corporal non-verbal care îi poate informa despre starea clientului și despre răspunsul lui la tratament.

Tehnica Bowen inițiază un proces în organism pentru a reveni la punctul optim de homeostazie.

Aceasta încurajează resetarea tiparelor anormale de tensiune și a dezechilibrelor, restabilirea funcției optime a organelor, detoxifierea, îmbunătățirea drenajului limfatic, oxigenării și circulației sângelui în țesuturi.

Scopul final al practicianului Bowen este starea optimă de sănătate a clientului, iar acesta nu induce intenționat efecte energetice în timpul unei ședințe.

Este tehnica Bowen eficientă în abordarea problemelor de sănătate?

Mai multe studii confirmă efectele terapiei Bowen pentru afecțiuni precum: durerile de spate, umăr înghețat și alte dureri. [1], [2], [3], [4].

Rezultatele sunt, în general, satisfăcătoare, multe dintre tratamente administrate ducând la o recuperare completă sau parțială.

Prin declanșarea unei reechilibrari a mușchilor din jurul zonelor lombare și pelvine, terapia Bowen poate ajuta la stabilizarea unei zone tensionate, la reducerea compresiei în jurul rădăcinilor nervoase sau la îmbunătățirea circulației către mușchi, articulații și discurile coloanei vertebrale.

Terapia Bowen ajută la reducerea durerii și, de asemenea, la îmbunătățirea flexibilității corpului.

Aceste acțiuni nu au loc neapărat în timpul unei ședințe, iar răspunsurile pot apărea rapid sau peste un număr de zile după ședință, în funcție de organism și de gravitatea afecțiunii.

Mai precis, tehnica de masaj Bowen resetează tiparele disfuncționale de tensiune a țesuturilor prin stimularea proprioceptorilor, cum ar fi celulele fusiforme, corpii tendonului Golgi și mecanoreceptorii Ruffini, încorporați în mușchi, tendoane, fascie și articulații.

Acest lucru duce la modificări ale lungimii de întindere a fibrelor musculare și realinierea articulațiilor, prin reflexe spinale și prin sistemul nervos central.

Studii

  1. A pilot study to evaluate the effectiveness of Bowen Technique in the management of clients with frozen shoulder – https://www.bowentherapy.org.uk/docs/research/bowen-frozen-shoulder-research-2001.pdf
  2. Eficiența terapiei Bowen ca adjuvant în fizioterapia convențională a durerii și funcției, la subiecții cu trapezită acută – studiu pilot – https://www.bowentherapy.org.uk/docs/research/bowen-trapezitis-research2015.pdf
  3. Improved motor function with Bowen therapy for rehabilitation in chronic stroke – https://www.bowentherapy.org.uk/docs/research/bowen-stroke-research-2011.pdf
  4. Bowen Technique for patients with low back pain – https://www.bowentherapy.org.uk/docs/research/bowen-low-back-pain-research-2018.pdf

Sursa foto: https://www.instagram.com/yankrukov/

Bacescu Adnana

Mă găsești printre cărți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button