fbpx
Boli cronice si afectiuniCancerMedicina integrativa

Accesul la terapii integrative crește șansele de supraviețuire ale pacientelor cu cancer de sân

Pacientele cu cancer de sân care sunt tratate în spitale sau centre de sănătate, care educă și oferă servicii de medicină integrativă, au șanse mai mari de supraviețuire, în comparație cu cele tratate în instituțiile tradiționale

Pacientele cu cancer de sân care sunt tratate în spitale sau centre de sănătate, care educă și oferă servicii de medicină integrativă, au șanse mai mari de supraviețuire, în comparație cu cele tratate în instituțiile tradiționale, potrivit unui nou studiu publicat în Journal of Oncology.

Medicina integrativă include terapii complementare, precum și modificări ale stilului de viață, cum ar fi consilierea nutrițională și exercițiile fizice, în plus față de tratamentele medicale convenționale pentru cancer, cum ar fi chimioterapia și chirurgia.

„Accesul la servicii de asistență medicală integrativă în îngrijirea cancerului nu numai că sprijină o calitate mai ridicată a vieții, dar cresc șansele de supraviețuire ale pacientului, potrivit acestui studiu”, declară Dr. Wayne Jonas, co-autor al studiului și director executiv pentru Programe Integrative de Sănătate la Fundația Samueli.

„Aceste constatări servesc ca un apel la acțiune pentru spitale și oncologi pentru a sprijini o abordare integrativă a îngrijirii cancerului.”

Pentru studiu, cercetătorii au analizat datele a 4.815 de paciente nou diagnosticate cu cancer de sân care au fost tratate între 2013 și 2014.

Oncologii implicați în studiu au fost chestionați despre eforturile din instituțiilor lor de a educa pacienții și de a sprijini 12 terapii complementare și modificări ale stilului de viață în completarea tratamentului convențional.

Răspunsurile au fost primite de la 103 oncologi din 103 instituții implicate în tratarea a 173 de pacienți.

Scorând răspunsurile medicilor, studiul a clasificat instituțiilor în patru categorii: cu niveluri scăzute, scăzute-medii, medii-înalte sau ridicate de educație și sprijin pentru terapii complementare și modificări ale stilului de viață.

Cercetătorii au descoperit că pacienții tratați în instituții care au depășit scorul de integrare scăzut într-un scor mediu scăzut sau mai mare au avut de până la trei ori mai multe șanse de a supraviețui într-o perioadă de cinci ani, comparativ cu pacienții tratați în instituții cu un scor scăzut.

Evaluările instituționale au inclus 12 tipuri de consultații, programe sau servicii de terapie complementară și modificări ale stilului de viață, inclusiv nutriție, exerciții fizice, grupuri de sprijin pentru pacienți, servicii spirituale, sprijin psiho-oncologic, terapie prin masaj, meditație sau mindfulness, yoga, acupunctură sau presopunctură, muzică și terapie prin artă, Reiki sau și tai chi sau qi gong.

Toți pacienții din studiu au primit, de asemenea, tratamente medicale convenționale, cum ar fi chirurgie, chimioterapie și radiații.

Instituțiile care au fost clasificate ca oferind educație și servicii de medicină integrativă ridicate au oferit un set de bază de șase terapii complementare: consultație nutrițională, consultație cu exerciții fizice, grupuri de sprijin pentru pacienți, servicii spirituale, meditație/mindfulness și sprijin psiho-oncologic.

„Pacienții pot juca un rol activ în tratarea cancerului și pot influența rezultatele – dar sunt mult mai inclinați să o facă cu aprobarea și ajutorul sistemului lor de sănătate”, a spus Terri Crudup, autorul principal al studiului și director senior de Inteligență primară la firma globală de cercetare și tehnologie IQVIA.

„Oncologii și instituțiile care tratează acești pacienți trebuie să ia în considerare educația, sprijinul și finanțarea pentru aceste terapii complementare și modificări ale stilului de viață.”

Autorii studiului au enumerat modalități prin care instituțiile de îngrijire a sănătății pot trece pragul de la o implicare scăzută la o implicare mai integrativă a sănătății:

  • Utilizarea materialelor tipărite, a site-urilor web și a discuțiilor directe pentru a educa pacienții cu privire la cele șase modalități de bază complementare și modificări ale stilului de viață.
  • Oferind acces la aceste tipuri de terapii la fața locului, cum ar fi consiliere în nutriție și exerciții fizice și asistență psiho-oncologică și alte terapii într-o locație recomandată, cum ar fi grupuri de sprijin pentru pacienți, servicii religioase și meditație.
  • Decontarea costurilor terapiilor oferite la fața locului.
  • Includerea la fața locului a unui nutriționist, consultant de exerciții fizice/terapeut fizic, asistent social și psiholog.

Autorii au remarcat că studiul lor este limitat din cauza variabilelor fiecărui pacient care pot afecta rezultatele tratamentului și care nu au fost incluse în acest studiu. Cercetătorii sugerează, de asemenea, că studiul ar trebui să fie replicat la o dimensiune mai mare a eșantionului, iar cercetări suplimentare ar trebui să valideze sistemul de notare pentru îngrijirea integrativă a sănătății care a fost utilizat.

Sursa foto: freepik.com

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button