fbpx
Medicina integrativaTerapii alternative si complementare

5 terapii alternative pentru durerea cauzată de artrită

Oamenii care suferă de artrită se confruntă zilnic cu dureri și rigiditate cauzate de această boală. În timp ce tratamentele convenționale funcționează pentru a controla inflamația și a încetini progresia bolii, există terapii alternative care pot ajuta la ameliorarea durerii și îmbunătăți starea de sănătate generală a pacienților.

Artrita reumatoidă este o boală cronică, inflamatorie, autoimună, care afectează articulațiile și țesutul conjunctiv.

Pacienții care au această boală au dureri, iar mobilitatea lor este afectată. Diagnosticarea are loc de obicei între 30-50 de ani, deși artrita afectează pacienții de toate vârstele.

Comorbiditățile comune includ bolile cardiovasculare, cașexia (pierderea musculară), depresia și o calitate a vieții afectată [1],[2]. Deși îmbunătățesc considerabil evoluția generală a artritei, medicamentele care sunt utilizate în mod obișnuit pentru a gestiona boala au și unele efecte secundare notabile.

Din aceste motive, pacienții cu artrită apelează adesea la terapii alternative și complementare pentru surse suplimentare de alinare. De obicei acestea vin să completeze tratamentul standard pentru a ușura simptomele bolii și efectele secundare ale terapiei medicamentoase. Mai jos vei găsi câteva exemple de terapii alternative care sunt utilizate în mod obișnuit de pacienții cu artrita, precum și cercetările disponibile în prezent pentru acestea.

Terapii alternative pentru artrită

Acupunctura

Această formă de medicină chineză implică introducerea unor ace subțiri și mici prin piele în anumite puncte de acupunctură ale corpului. Este concepută pentru a stimula nervii, mușchii și țesutul conjunctiv, pentru a îmbunătăți fluxul sanguin și pentru a activa analgezicele naturale ale organismului. Efectele sale pot ușura durerea, crește senzația de calm și îmbunătăți digestia. Riscurile sunt de obicei ușoare, incluzând amețeli tranzitorii, ușoară durere la inserarea acului, exacerbarea inițială a simptomelor și sângerare.

Ce spun studiile?

Există numeroase studii care au analizat efectele acupuncturii în ameliorarea durerii, dar foarte puține s-au concentrat specific pe artrită. O revizuire din 2017 a identificat mai multe studii care au indicat un rol pozitiv al acupuncturii în tratamentul artritei reumatoide, dar altele nu au reușit să arate rezultate pozitive. [3]

O revizuire Cochrane din 2010 a două studii, unul despre acupunctură și celălalt despre electroacupunctură pentru artrita reumatoida, a concluzionat că acupunctura nu are niciun efect asupra VSH, durere, evaluarea globală a pacientului, numărul de articulații umflate, numărul de articulații sensibile, sănătatea generală, activitatea bolilor și reducerea analgezicelor. Deși concluziile studiului au arătat că electroacupunctura poate reduce durerea simptomatică a genunchiului, revizuirea a remarcat că calitatea slaba a studiului, inclusiv dimensiunea mică a eșantionului, exclude recomandarea acestuia.[4]

În mod ideal, acupunctura ar trebui să fie efectuată de un medic acupuncturist autorizat. Sesiunile de acupunctură sunt de obicei efectuate o dată sau de două ori pe săptămână. Numărul de ședințe se stabilește împreună cu medicul.

 

Ozonoterapia

Ozonoterapia este o terapie alternativă bazată pe aplicarea unei concentrații de oxigen și ozon. Compusul se dizolvă rapid în organism și intră în contact cu moleculele, generând un stres oxidativ acut. Acest lucru are multe beneficii:

  • Îmbunătățește oxigenarea țesuturilor prin creșterea capacității de transport de oxigen
  • Efect antiagregant plachetar
  • Îmbunătățește sistemele antioxidante ale corpului
  • Are efecte bactericide și dezinfectante
  • Ajută sistemul imunitar să combată infecțiile și bolile autoimune.

Pe lângă aceste beneficii pentru tratamentul artritei, terapia cu ozon, în multe cazuri, face posibilă reducerea medicamentelor. Ca să nu mai vorbim că recuperarea devine din ce în ce mai rapidă. Și, pe măsură ce încep să se simtă mai bine, starea de spirit a pacienților se îmbunătățește și ea. Acest lucru le permite să revină mai devreme la activitățile lor de zi cu zi, ceea ce le crește calitatea vieții. De asemenea, pentru că nu implică utilizarea medicamentelor, terapia cu ozon nu are efecte secundare și nu interacționează cu alte medicamente.

dr razvan constantinescu recuperare medicala

Ce spun studiile?

În ciuda utilizării sale frecvente, cercetările pentru tratamentul herniei de disc lombare și al artritei genunchiului sunt reduse, posibil pentru că ozonoterapia este folosită mai ales în practica privată unde studiile clinice randomizate sunt dificil de realizat și executat.

O revizuire sistematică realizată în 2005 a eficacității terapiei cu ozon în bolile reumatismale, a concluzionat că nu au existat studii clinice de calitate și că majoritatea lucrărilor au fost publicate în reviste cu impact redus și că metodologia dintre diferitele studii este foarte variabilă. Cu toate acestea, această situație se schimbă, deoarece mai multe țări au început să folosească ozonul medical în centre și universități.

Ai grijă la alimentație!

Cercetările sugerează cu tărie legături puternice între intestinul permeabil, microbiomul intestinal și artrită.[5] Intestinele sănătoase sunt permeabile în mod natural, permițând particulelor nutritive mici să curgă prin mucoasa lor și să intre în fluxul sanguin. Problemele apar dacă mucoasa intestinală este deteriorată:

  • O căptușeală intestinală deteriorată este prea permeabilă, permițând particulelor alimentare mai mari, nedigerate (de exemplu, proteinele din gluten) și microbilor intestinali să scape în fluxul sanguin.
  • Particulele de alimente care se scurg în fluxul sanguin sunt privite de sistemul imunitar că și corpuri străine, provocând o reacție a sistemului imunitar.
  • Microbii care scapă în fluxul sanguin pot provoca, de asemenea, o reacție a sistemului imunitar. Acești microbi sunt adesea bacterii intestinale gram-negative ale căror membrane exterioare conțîn molecule numite lipopolizaharide (LPS). Lipopolizaharidele declanșează sistemul imunitar. [6]
  • Un sistem imunitar activat produce anticorpi care pot călători în fluxul sanguin și pot crea un răspuns inflamator în alte părți ale corpului, inclusiv în articulații, ducând la durere și umflături artritice.
  • Formele de spondiloartrită, cum ar fi spondilita anchilozantă și artrită psoriazică, sunt asociate cu boala Crohn și colita ulceroasă, care afectează mucoasa intestinală.

Tai chi

Tai chi este o formă de meditație în mișcare și o practică de tehnici de luptă coreene. Acest mod de exercițiu implică o respirație controlată, meditație și mișcări circulare lente, sincronizate. Mișcările sale blânde și fluide fac Tai Chi-ul o modalitate ideală de a deveni activ fără a afecta articulațiile.

Ce spun studiile?

Au fost efectuate câteva studii mici pe Tai chi pentru artrita reumatoida. O revizuire sistematică din 2007 a concluzionat că Tai chi-ul nu s-a dovedit a fi eficient pentru durerile articulare, umflarea și sensibilitatea articulațiilor, deși au fost raportate îmbunătățiri ale stării de spirit, ale calității vieții și ale funcției fizice generale. [7] Un mic studiu din 2010 pe 15 participanți a constatat că Tai chi-ul a îmbunătățit funcția mușchilor membrelor inferioare post-tratament și după 12 săptămâni de urmărire. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă că ar reduce activitatea bolii sau durerea.[8]

Yoga

Yoga implică o combinație de posturi fizice, tehnici de respirație și meditație. Este văzuta ca o formă de exercițiu terapeutic și are mai multe beneficii pentru durerea articulațiilor, reducerea inflamației, creșterea flexibilității și favorizarea relaxării.

Ce spun studiile?

Au fost efectuate numeroase studii privind beneficiile yoga pentru artrita. O revizuire Cochrane din 2011 a concluzionat că yoga oferă beneficii semnificative când este folosită ca tratament pentru durerea și disfuncția articulară asociate cu artrita reumatoida, artrita vârstnicului și alte forme de artrita. Acest studiu a constatat că yoga a fost mai eficientă decât tratamentul cu medicamente antiinflamatoare (DMARD). [9]

Suplimente cu turmeric

Derivat dintr-o plantă din familia ghimbirului, turmericul este un condiment sub formă de pudră și un ingredient esențial în mâncărurile cu curry. Poate fi dificil să mănânci suficient condimente de turmeric pentru a experimenta beneficiile sale. Suplimentele care conțin niveluri concentrate de curcumină sunt disponibile în majoritatea plafarurilor, farmaciilor și magazinelor naturiste.

Deși aceste suplimente sunt considerate sigure pentru majoritatea oamenilor, de obicei nu sunt recomandate femeilor însărcinate.

Ce spun studiile?

Cercetările sugerează că turmericul, în special unul dintre componentele sale chimice numită curcumină, poate ajuta la atenuarea inflamației și durerii artritei.[10],[11]

Există, de asemenea, alte studii care sugerează că curcumina poate oferi benefică pentru unele persoane cu osteoartrită, artrită reumatoidă și alte afecțiuni artritice inflamatorii.[12],[13]

Concluzii

Există câteva terapii alternative care pot fi folosite pentru tratarea artritei, inclusiv acupunctura, ozonoterapia, Tai Chi, yoga și suplimentele cu turmeric. Aceste tratamente sunt considerate sigure pentru majoritatea pacienților cu artrită, deși este recomandat să discuți întotdeauna cu medicul înainte de a le testa. Medicina integrativă recomandă pentru un tratament eficient al artritei o combinație între terapiile alternative și complementare și medicina convențională.

Studii:

1. Cachexia in rheumatoid arthritis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12163213/

2. Depression and Pain Comorbidity – https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/216320

3. Management of chronic pain using complementary and integrative medicine – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28438745/

4. Acupunture and electroacupuncture for rheumatoid arthritis – https://www.cochrane.org/CD003788/MUSKEL_acupunture-and-electroacupuncture-for-rheumatoid-arthritis

5. Autoimmunity and the gut – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24900918/

6. Invited review: Bacterial lipopolysaccharides and innate immunity – https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/09680519010070030101

7. Tai chi for rheumatoid arthritis: systematic review – https://academic.oup.com/rheumatology/article/46/11/1648/1784474?login=false

8. Exploring Tai Chi in rheumatoid arthritis: a quantitative and qualitative study – https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-43

9. Yoga for osteoarthritis of the hip or knee – https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD014563/full

10. Effects of three kinds of curcuminoids on anti-oxidative system and membrane deformation of human peripheral blood erythrocytes in high glucose levels – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25634758/

11. Turmeric extracts containing curcuminoids prevent experimental rheumatoid arthritis – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16562833/

12. Curcumin: a new paradigm and therapeutic opportunity for the treatment of osteoarthritis: curcumin for osteoarthritis management – https://springerplus.springeropen.com/articles/10.1186/2193-1801-2-56

13. Reduction of the Serum Levels of a Specific Biomarker of Cartilage Degradation (Coll2-1) by Hyaluronic Acid (KARTILAGE® CROSS) Compared to Placebo in Painful Knee Osteoarthritis Patients: the EPIKART Study, a Pilot Prospective Comparative Randomized Double Blind Trial – https://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12891-017-1585-2

Andreea Costache

Pasionata de sanatate si calatorii.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button